Νέος χρήστης; Εγγραφείτε!    Username:     Password:         Απομνημόνευση;
Φεβρουάριος 2010
Φεβρουάριος 2010 - Focus 2.5T ST 5D
Φεβρουάριος 2010
Χρήστης: sorted focus st

Εσύ, τι ονειρευόσουν να γίνεις όταν ήσουν μικρός;

Αυτό είναι το σλόγκαν της φανταστικής τηλεοπτικής διαφήμισης του νέου μοντέλου πάνω σε αυτό θέλει να πατήσει η Ford στην παρουσίαση του Focus ST. Προφανώς θα είχαν υπόψη το καμάρι του Δημήτρη που εσείς επιλέξατε να παρουσιάσουμε για το μήνα Φεβρουάριο. Μία παρουσίαση που λόγω τον κινητοποιήσεων μας δυσκόλεψε πολύ...

Σύμφωνα και με απόψεις του ευρωπαϊκού ειδικού τύπου, το ST δεν είναι το ταχύτερο hatchback στην κατηγορία του, είναι όμως ίσως η κορυφαία επιλογή πλαισίου και οδικής συμπεριφοράς. Γεγονός που δεν φαντάζει απίθανο, γιατί η πολύ καλή συμπεριφορά των Focus στην άσφαλτο είναι γνωστή και από τα προηγούμενα μοντέλα.

Απ’ έξω το ST διαφέρει αρκετά από το απλό Focus. Εκτός από το λογότυπο που κοσμεί με την παρουσία του την πέμπτη πόρτα και τα εμπρός φτερά, υπάρχουν οι δύο χρωμιομένες απολήξεις στο πίσω μέρος, νέα αεροτομή βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος, και οι γκρι λεπτομέρειες γύρω από τους προβολείς ομίχλης και το φανό της όπισθεν. Οι ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών έχουν μοναδική σχεδίαση τονίζοντας το σπορτίφ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Οι ανασχεδιασμένοι εμπρός και πίσω προφυλακτήρες έχουν δώσει μια άλλη διάσταση στο πιο ογκώδες και επιβλητικό πλέον παρουσιαστικό, ενώ τα μαρσπιέ στο πλάι είναι το κερασάκι στην τούρτα!

Όμως το αυτοκίνητο του Δημήτρη διαφέρει ακόμα πιο πολύ από τα άλλα ST. Είναι από τα λίγα 5θυρα που κυκλοφορούν και από τα ακόμη λιγότερα ασημί.. έχει τοποθετήσει αποστάτες ζαντών μπροστά και πίσω καθώς και στο μπροστά σύστημα πέδησης έχουν αντικατασταθεί οι μαμά δαγκάνες με άλλες 6πίστονες δαγκάνες από την Tarox.

Εσωτερικά τα τρομερά σε στήριξη Recaro μπάκετ καθίσματα είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρείς μόλις ανοίγεις την πόρτα. Όμως, η γνωστή καμπύλη που διαγράφεται στο πρόσωπο σου και ονομάζεται χαμόγελο, εμφανίζεται μόλις καθίσεις στο μπάκετ του οδηγού και νιώσεις εξαρχής το τρομερό αγκάλιασμα σε όλο σου το σώμα. Μια αίσθηση που σε προδιαθέτει θετικά για την ασφάλεια και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου. Η διχρωμία είναι αυτή που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο σαλόνι και δίνει ένα χαρούμενο και φωτεινό τόνο στην καμπίνα των επιβατών.

Στην κεντρική κονσόλα επικρατούν τα καλής ποιότητας μαλακά πλαστικά με τις ασημί λεπτομέρειες να διακοσμούν τις κυκλικές – οβάλ επιφάνειες των οργάνων και των αεραγωγών. Τα όργανα είναι ευανάγνωστα και, όπως λέει και η Ford, τη δύναμη δεν την αισθάνεσαι μόνο στο νέο ST, αλλά και τη βλέπεις. Ο λόγος για τα τρία νέα όργανα στην κορυφή της κονσόλας, τα οποία σε ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή για την πίεση του τούρμπο, τη θερμοκρασία αλλά και την πίεση του λαδιού.

Η περίοπτη αυτή θέση της ένδειξης του τούρμπο είναι εντελώς προκλητική, γιατί γίνεται ορατή και από τους υπόλοιπους οδηγούς γύρω σου, με αρκετά επιδεικτικό τρόπο. Με τον ίδιο τρόπο που θα επιδείκνυες όταν ήσουν μικρός στα παιδάκια της γειτονιάς, το καινούριο σου παιχνίδι. Εκεί είναι όμως η ουσία γι’ αυτό και σε ρωτάει η Ford «Εσύ, τι ονειρευόσουν να γίνεις όταν ήσουν μικρός;».

Η ασημί βολίδα δεν αρκέστηκε στις ιπποδυνάμεις που δίνει η μαμά εταιρεία. Τα έμπειρα χέρια του Δημήτρη έδωσαν νέα πνοή στο ήδη δυνατό σύνολο. Πρώτα τοποθετήθηκε το σύστημα C.A.I.S. από την εταιρεία GGR και πρόγραμμα από την SuperChips. Άμεσα αντικαταστάθηκε το προϋπάρχον intercooler με άλλο της ProAlloy και πιο συγκεκριμένα με το ‘STRS’ καθώς εγκαταστάθηκε και PRO ALLOY HI FLOW CHARGE PIPE για ST από την GGR. Λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών στο μηχανοστάσιο του αυτοκινήτου, αντικαταστάθηκε το δοχείο διαστολής με άλλο μεταλικό από την GGR, αντικαταστάθηκαν όλα τα κολάρα εισαγωγής με άλλα μπλε από την ίδια εταιρεία καθώς αλλάχθηκε και το καπάκι της μηχανής με άλλο carbon της GGR. Ακόμη εγκαταστάθηκε μεταλική βάση εγκεφάλου από την Auto Specialists καθώς και πλήρες σύστημα εξάτμισης MOONGOOSE. Η τελευταία προσθήκη στο ιδανικό σύνολο ήταν η ηλεκτική αντλία νερού της Ford, ώστε και η παραμική πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασία πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα να εξαληφθεί.

Το ST του Δημήτρη είναι όντως ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο, το οποίο στρίβει με ακρίβεια και επιταχύνει στις ευθείες με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η σχεδίαση του, εσωτερική και εξωτερική ξυπνά το παιδί μέσα σου, καθώς οι εκκεντρικές λεπτομέρειες σε συνδυασμό με το θηριώδες μοτέρ των 2.5 λίτρων, δεν αφήνουν περιθώρια για μικροαστικές αντιλήψεις. Καλούς δρόμους!!!

Κείμενο: almiaris
Φωτογραφίες: sorted focus st
Επιστροφή
Φωτογραφίες
Εκδηλώσεις
Μέλος:
Μοντέλο: